Jakten på bestselgeren

– Mitt inntrykk er at de fleste var fornøyde med både besøkstall og salgstrøkk, sier import-veteran Trygve Arlind. Mest etterspurt på årets London-bokmesse? Eks-presidentpar og psykologiske thrillere.

Thrillere sto i sentrum under London Book Fair 2017. Og denne uka får vi løsningen på en av dem: hvem som får de norske Obama-rettighetene.

– Det har vært mye snakk om psykologiske thrillere i kjølevannet av Flink pike og Piken på toget. Det er fryktelig mye som knagges som «den nye Girl On a Train». Men slik er det jo gjerne når store suksesser dukker opp, sier produktsjef Trygve Arlind.

Han burde vite det, med over 20 London-messer i beltet som bokimportør – for Narvesen, Schibsted, Vigmostad & Bjørke, og nå Sentraldistribusjons SD Books.

 

Rutinert trekløver

– Jeg har nesten bare hørt positive tilbakemeldinger under årets London-bokmesse. Mitt inntrykk er at de fleste var fornøyde med både besøkstall og salgstrøkk, sier Arlind. Han har mest å gjøre med de britiske forlagshusene, i tillegg til de største amerikanske.

Det var ikke bare «kopiene» som florerte under årets messe. Også originalen er meldt:

– Paula Hawkins (Piken på toget) kommer med sin nye roman i mai. Det blir spennende å se hvordan den vil gjøre det, sier Arlind.

Men det er sterkt, rutinert trekløver som er årets sikreste kort:

– John Le Carré, Ken Follett og ikke minst Dan Brown kommer alle med nye bøker i år. Det er normalt tre givne bestselgere for oss.

 

VÅRAKTUELL: Paula Hawkins.

 

 

Dyrt vorspiel

En av messens store snakkiser var utvilsomt auksjonene rundt Barack og Michelle Obamas respektive selvbiografier. Det sørget Penguin Random House for med tidenes dyreste messe-vorspiel: Rundt 550 mill. kroner skal PRH ha betalt for en tobok-avtale deres respektive bøker.

I de landene hvor Penguin Random House har egne operasjoner, blir rettighetene plassert hos et av konsernets egne forlag. Det inkluderer de store engelskspråklige, tyske og spanske markedene. I andre markeder gikk auksjonene hett for biografi-paret.

Fayard skal ha kjøpt de franske rettighetene dyrt. Og i Nederland skal rettighetene ha gått for 3 mill. Euro til Diep – ifølge ryktene.

 

ETTERTRAKTEDE: Barack og Michelle Obama. (Foto: Det hvite hus)

 

 

Hett i nord

Rykter har det også vært rikelig av knyttet til de skandinaviske auksjonene. Etter hva vi erfarer var den norske auksjonen relativt raskt redusert til to finalister. I Sverige var de minst tre budgivere i sluttrundene, på et nivå godt over en halv million dollar. Også i Danmark var det snakk om høy inngangsbillett og store summer.

Vi har fått bekreftet fra en rekke større nordiske forlag at de ikke lenger er med i budrundene, men det er vanskeligere å få noen bekreftelse fra «hovedmistenkte» vinnere om at de faktisk har fått tilslaget. Det kan ha å gjøre med strengt pålegg om konfidensialitet og en mer omfattende godkjenningsprosess, både hos Penguin Random House og hos jurister i Washington.

Heller ikke agenten kunne avsløre noe sent søndag kveld:

– Jeg kan dessverre ikke avsløre noe akkurat nå, sier Philip Sane hos Lennart Sane Agency, som håndterer de skandinaviske rettighetene. Han antyder at det kommer en avklaring rundt midten av denne uka.