Gullboken til Barnebokfestivalen

Barnebokfestival 2015, «Flukt» (Spartacus), Frode Saugestad og Herdis Eggen ble årets vinnere av Gullboken. Janneken Øverland ble tildelt hedersprisen Gullegget.

Aldri har det vært så mange mottagere av Gullboken-prisene som i år. I og med at det er mange gode krefter som står bak både Barnebokfestivalen og bokprosjektet Flukt, er det også en rekke forlag og personer som fortjener heder og ære.

Gullboken utdeles hvert år på Bokdagen av Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen i samarbeid. Tanken bak prisen er å stimulere til nyskaping og innovasjon i bransjen. I tillegg har juryen mulighet til å dele ut en femte pris: Gullegget, som på mange måter er Gullbokens hederspris. Denne tilfalt i år Janneken Øverland, særlig kjent for sin mangeårige innsats for den oversatte skjønnlitteraturen. Hovedpersonen selv nyter for tiden gode dager i Italia, og det var døtrene hennes som i kveld tok imot prisen.

 

Her er årets vinnere – med juryens begrunnelser:

 

Årets markeds- eller formidlingstiltak:

Barnebokfestival 2015 (17 forlag)

I likhet med sine mednominerte har Årets markeds- og formidlingstiltak bidratt til å formidle litteratur ut til mange bokinteresserte. Dette har vært et betydelig løft, hvor en rekke forfattere har blitt presentert for et stort og nysgjerrig publikum. Ikke bare har det vært mange mottagere, men det har også vært mange avsendere. 17 forlag har samarbeidet om et stort løft for barne- og ungdomslitteraturen – med 60 varierte arrangementer for flere målgrupper og med 120 forfattere på tre dager – med målsetting om å skape arenaer for de nye, norske bøkene for barn og ungdom.

Festivalen ble ikke bare en publikumssuksess med 5500 besøkende, men er også blitt godt mottatt av forfatterne, illustratørene og bransjen, og ble gjennomført samarbeid med blant annet Foreningen !les og NBU. Arrangører har vært Aschehoug, Cappelen Damm, Det norske Samlaget, Ena forlag, Figenschou, Forlagshuset i Vestfold, Gresvik forlag, Gyldendal, Juritzen, Kagge, Lydbokforlaget, Magikon, Mangschou, Omnipax, Orkana, Piggsvin forlag og Vigmostad & Bjørke. Sammen står de bak årets prisvinner: Barnebokfestival!

 

Øvrige nominerte:

BokPod (Cappelen Damm og Monkberry): BokPod er en podcast der noen av Norges mest interessante forfattere intervjues. Podcasten som er et samarbeidsprosjekt mellom produksjonsselskapet Monkberry og Cappelen Damm.

«Ut med språket» (Linda Eide og Gunnstein Akselberg / Litteraturhuset i Bergen): En svært vellykket og populær møteserie på Litteraturhuset i Bergen som setter språk, etymologi, dialekter og talemåter på kartet. Kvalifisert kunnskap er koblet med humor, dialekter blir løftet frem og opp, og mangfoldet i det norske språket blir synliggjort.

 

 

Årets redaktør:

Herdis Eggen, Cappelen Damm

Verdien av en god forlagsredaktør kan ei vurderes høyt nok, og det finnes mange eksempler på at forfattere har vært mer lojale mot redaktøren sin enn mot forlaget. Antallet innsendte forslag til Årets redaktør har vært rekordstort og bare det å sirkle inn de tre nominerte har vært krevende for juryen. Derfor måtte årets prisvinner være en av de som virkelig har markert seg og vært med på å prege det norske litterære livet lenge.

Gjennom nesten tretti år i samme forlag har Årets redaktør redigert og løftet frem lyrikk, prosa og romaner fra et stort knippe toneangivende norske forfattere – fra Paal Helge Haugen til Erlend Loe. I en tid hvor Forlaget Cappelen markerte seg med mange bestselgende norske forfattere, hegnet hun ikke bare om disse, men dyrket også fram såkalt smalere forfatterskap som Nils-Øivind Haagensens, Beate Grimsruds og ikke minst Stig Sæterbakkens. Fra tidlig i hans karriere hadde Sæterbakken og Eggen et helt spesielt redaktør-forfatter-samarbeid. Hennes engasjement for avdøde Sæterbakkens litteratur pågår stadig – en av hennes siste utgivelser i et lang og betydningsfullt yrkesliv vil nettopp bli tekster av Sæterbakken høsten 2016. Årets redaktør er Herdis Eggen.

 

Øvrige nominerte:

Trygve Riiser Gundersen, Forlaget Press: sakprosaredaktør hos Forlaget Press, med stor bredde i sine utgivelser. Gjennom sitt arbeid har han blant annet jobbet med Tom Victor Gausdal, Ole Martin Alfsen, Flying Culinary Circus og Sverre Sætre. Flere av utgivelsene har nominert og vunnet priser både nasjonalt og internasjonalt.

David Aasen, Det norske Samlaget: Har sidan han starta i Samlaget i 2005 markert seg som ein særs dedikert og kvalitetsbevisst redaktør. Han er kjend for å arbeide i tett dialog med forfattarane sine, og har lukkast  med å utvikle nyskapande og særeigne stemmer som til dømes Jan Roar Leikvoll og Mette Karlsvik.

 

 

Flukt B

ÅRETS UTGIVELSE: Fra lanseringen av Flukt i november i fjor.

 

Årets utgivelse:

FLUKT (Spartacus)

Årets utgivelse er et imponerende massivt verk både i uttrykk og innhold. Det visuelle uttrykket og det tekstlige utvalget viser både samspill, bredde og variasjoner, samtidig som årets utgivelse først og fremst viser oss enkeltmenneskene. Årets utgivelse viser et historisk og geografisk spenn over et høyaktuelt tema. Flyktningenes erfaringer vil bli en større og større del av samfunnet vårt i årene som kommer og årets utgivelse gir stemme til menneskene bak tall og nyhetsreportasjer.  Den viser oss de historiske linjene, samtidig som den motvirker dehumanisering ved å vise oss enkeltmenesker som har opplevd flukt.

22 journalister og 16 fotografer fra ulike norske medier har levert sterke portretter av mennesker som av vidt forskjellige grunner har måttet rømme fra sine hjemsteder. Til sammen har mer enn sytti personer vært involvert i arbeidet med FLUKT, som er gjennomført på dugnad i alle ledd, i regi av Spartacus Forlag. Årets utgivelse går til dugnadsprosjektet FLUKT.

 

Øvrige nominerte:

Sea Change (Forlaget Press): Hva betyr det egentlig å være ung i Europa i dag? Det var spørsmålet vi stilte oss, sier Harald Birkevold i stiftelsen Sea Change. Stiftelsen rettet spørsmålet videre til 13 av Europas beste dokumentarfotografer. Resultatet ble boken, utstillingen og seminarprogrammet Sea Change.

Max, Mischa & Tetoffensiven (Gyldendal): Med den kritikerroste utgivelsen Max, Mischa og Tet-offensiven har forfatteren Johan Harstad og forlaget Gyldendal utvidet romanformatet med en visuell dimensjon.

 

 

  Saugestad

NYBROTTSMANN: Frode Saugestad.

 

Årets nytenker:

Frode Saugestad

I kategorien årets nytenker har juryen kome fram til ein person som tenkjer nytt på tvers av etablerte kommersielle kanalar og tiltak, og som lykkast i å nå nye publikumsgrupper for norsk litteratur. Med kreativitet og gjennomføringskraft har personen gjennomført sine prosjekt på mange felt, trass i mange skeptiske spådomar.

På kort tid har vedkommande etablert ein heilt særeigen festival i det norske landskapet, der han gjennom sitt store kontaktnett har bidrege til at norsk litteratur har blitt aktualisert på ein av verdas største bokmarknader. Med  Norsk- amerikansk litteraturfestival har vinnaren vore ein banebrytar for å bringe norsk samtidslitteratur ut til det amerikanske publikummet. Prisen som årets nytenker går til Frode Saugestad.

 

Øvrige nominerte:

Reinert Mithassel, leder for Deichmanske bibliotek, Tøyen filial:Tøyen-biblioteksjef Reinert Mithassel er et oppkomme av litteraturformidlingsideer. Og de er ofte overraskende fysiske: i den splitter nye tweens-filialen på Tøyensenteret kan barn mellom 10 og 15 finne bøker sortert på tema, for så å sette seg og lese dem inne en lett utrangert skiheisboks fra alpene. Under Ibsen 2006 innredet han en hel buss med ulike installasjoner inkludert lyttestasjoner for radioteater.

Ida Fjeldbraaten og Zoë Waage: PR-duoen Fjeldbraaten & Waage fikk på tampen av fjoråret utmerkelsen «Highly commended» under The Bookseller’s Future Book Awards for kampanjen «Naked on Snapchat», som F&W gjorde for Gursli Berg og Rainer Millers Blackstone-serie. F&W hadde også ytterlige et bidrag blant finalistene: «The Bookseller Game», i samarbeid med Tiden Norsk Forlag.

 

 

Janneken

GULLEGG-VINNER: Janneken Øverland

 

GULLEGGET:

Janneken Øverland

Gullegget er ein pris juryen sjølv kan velje å dele ut til personar eller institusjonar som utpeikar seg særleg. Årets vinnar har på eineståande vis skapt interesse for og opna tilgang til verdslitteraturen for eit norsk publikum. Gjennom fem tiår har vinnaren hatt sitt virke på dei fleste område av det litterære feltet; i tidsskrift, forlag og bokklubb, som formidlar, forfattar, redaktør og meldar.

Vinnaren har sjølv skrive om norsk litteratur, både som forfattar og som meldar. akademisk og for allmennpublikum, med særleg vekt på kvinnelege forfattarar og rammevilkår for kvinnelitteratur. Mest kjend har ho likevel vorte for innsatsen for omsett skjønnlitteratur. Med enormt oversyn og sikker litterær dømmekraft var ho ein banebrytar som ein av dei første redaktørane for Bokklubben Dagens Bok.

I Gyldendal Norsk Forlag vidareførte ho tradisjonen frå Sigurd Hoel og Gordon Hølmebakk ved å bringe både den breie og den litt smalare verdslitteraturen til eit norsk publikum. Prisen går til tidlegare redaktør av Vinduet, av Bokklubben Dagens Bok, av omsett skjønnlitteratur i Gyldendal og til dagens høgst aktive kritikar og skribent, Janneken Øverland.

Juryen har i år bestått av Nina Refseth, Silje Riise Næss, Linn Rottem og Vebjørn Rogne.

 

Hovedbildet (fra v.): Kvartetten Tine Hvistendahl, Cathrine Nilssen, Mona Roxrud og Ellen Hogsnes tok imot prisen på vegne av Barnebokfestivalen, Spartacus’ forlagssjef Per Nordanger mottok pris for boken Flukt, Gullegget til Janneken Øverland ble mottatt av hennes døtre Selma og Ellen, mens Herdis Eggen fikk prisen som årets redaktør. (Foto: Helene Jelsø Spanthus)