Fra Pessoa til Pan

Uroens Bokhandel fører til så mangt – blant annet at disse fire portugisiske ungdommene kommer på Aschehougs hagefest.

Takket være Uroens bokhandel har 500 portugisiske elever det siste året lest Ibsen og Hamsun og skrevet stil.

Starten på historien om Uroens bokhandek burde nå være kjent for de fleste av våre lesere: I slutten av mars i fjor fant Aschehoug-redaktør Christian Kjelstrup et ledig lokale i Thereses gate ved Bislett. Han bestemte seg for å åpne én-ukes bokhandel med kun én bok – hans egen favoritt: Pessoas Uroens bok. Stuntet ble en eventyrlig suksess, med ymse arrangementer, avslutningsshow på Bislett stadion, samt forgreininger til Lillehammer, Longyearbyen og Lisboa.

 

Gjenkjent på gata

Spesielt det sistnevnte stuntet lurte Kjelstrup på om kunne være en smule overmodig:

– Først tenkte jeg det kanskje var litt feil eller arrogant å selge Pessoa til portugiserne. Som om en portugiser kom til Norge og skulle lære oss å stå på ski, liksom. Men responsen var overveldende. Jeg holdt til i et knøttlite lokale i Lisboa i juli i fjor, kanskje åtte kvadratmeter, som etter hvert ble veldig varmt og fylt opp med folk. Jeg tror faktisk portugiserne satte pris på å få en påminnelse om Uroens bok, som flere kanskje bare hadde lest i skolen og fordi den sto på pensum. Noen av kundene hadde med seg gaver og alle hadde hyggelige ord. Og det kom mye presse, det var litt absurd å bli kjent igjen på gata, i drosjer og på flyplassen.

 

I Pessoas seng

Det var i det hele tatt noen svært intense fem dager:

– Jeg fikk også overnatte i Pessoas seng i Pessoamuseet. Den var veldig liten og plankene knirket. Jeg var redd jeg skulle brekke den og utløse landesorg og skandale. Jeg lagde dessuten et Pessoa-arrangement på museet, hvor noen av landets fremste skuespillere leste fra Uroens bok, det var fadosang basert på Pessoas tekster og jeg intervjuet verdens fremste Pessoa-kjenner, professor Jeronimo Pizzaro.

 

Pessoa Uroens D

Christian Kjelstrup i Pessoas seng.

 

– Da jeg hadde Uroens bokhandel i Lisboa, bestemte jeg meg for å gi bort inntektene fra boksalget. Nærmere bestemt til en skole i Barcelos, en liten by nord i Portugal. Så jeg organiserte en stilkonkurranse: 500 elever, noen foreldre og lærere også, har lest Ibsen og Hamsun på portugisisk – Et dukkehjem, En folkefiende, Sult, Pan – og skrevet stil om bøkene. Jeg husker jo hvordan noen bøker kunne sette meg ut på ungdomsskolen og videregående, slik Pessoa senere satte meg ut.

 

Kvartett på hagefest

– Og siden Pessoa fikk meg til å reise til Lisboa, ville jeg gi en reise til vinnerne av stilkonkurransen, sier Kjelstrup.

Nå er vinnerne av konkurransen kåret: I slutten av august kommer Eduardo Bastiana (16), Aurora Costa (17), José Sendim (17) og Juliana Senra (18) til Norge (se hovedbilde). De skal bl.a. besøke Ibsenmuseet i Grimstad og Hamsunsenteret på Hamarøy, og bo hjemme hos norske skoleelever. Det blir også en dagstur til Bjørnsons hjem Aulestad og Undsets hjem Bjerkebæk på Lillehammer og de får med seg Aschehougs hagefest i Oslo.

 

 

Pessoa Uroens B

Ana Maria Cameselle og Kjelstrup på Pessoamuseet i Lisboa.

 

Med Facebook og Google Translate

Hvorfor den lille byen Barcelos ble utvalgt, har en helt spesiell forhistorie:

– I bokhandelen i Lisboa fikk jeg en dag besøk av en dame, Ana Maria Cameselle. Hun kom fra Barcelos, helt nord i Portugal, forteller Christian Kjelstrup. – Jeg spurte hvorfor hun var i Lisboa. «På grunn av bokhandelen din», svarte hun. Det viste seg at hun hadde fulgt bokhandelen fra starten av, da jeg hadde den i Oslo – altså via Facebook, og hun hadde brukt Google Translate til å lese og kommentere innlegg. Cameselle er selv litteraturlærer, med en spesiell forkjærlighet for Pessoa.