En bokhandel. En bok. En uke.

I dag åpner Uroens bokhandel i Oslo. Der finner man kun én bok: –Verdens beste, mener Christian Kjelstrup.

 – Ideen dukket opp da jeg tilfeldigvis ruslet forbi et ledig lokale ved Bislett, forteller Christian Kjelstrup. Han fant lokalet en fredag, mandag hadde han nøkkelen til Thereses gate 14 i hånda og nå åpner han en ukes bokhandel med kun én bok: Pessoas Uroens bok.

Hvorfor akkurat Pessoa?

– Fordi Pessoa ikke ligner på noen annen forfatter og fordi Uroens bok er en helt unik bok, sier Kjelstrup. – Han trer inn i sine personer som beveger seg i et landskap uten noen egentlig handling, uten noe plot. Det er fragmentert, det er løsrevne notater. Du kan slå opp hvor som helst for å lese og bli slått av det vakre språket. Pessoa har på mange vis skapt sin egen sjanger i grenselandet mellom prosa og poesi.

 

En av hundre utvalgte

Christian Kjelstrup er til daglig forlagsredaktør i Aschehoug, men har nå ett års permisjon for å skrive selv. Ellers ville stuntet neppe vært mulig. Hans arbeidsgiver har nemlig intet med dette å gjøre: Uroens bok er utgitt på Solum, nylig innlemmet i BVT-forlagssfæren til Gunnar Totland & Co.

Stuntet er nå behørig plantet i sosiale medier:

– Det har så langt vært en interessant opplevelse for en som ikke en gang har hatt egen Facebook-konto, sier Kjelstrup, som medgir at dette har gitt mersmak.

 

Fernando Pessoa 2 

Uten disse to ville det aldri blitt noen Uroens bokhandel: Fernando Pessoa (t.v.) og Christian Kjelstrup.

 

I sin samtid var den portugisiske skribenten og poeten Fernando António Nogueira Pessoa (1888–1935) nærmest ukjent, og han fikk kun utgitt én bok: Mensagem (Budskap). Etter Pessoas død dukket det opp flere manuskripter i hans etter hvert legendariske amerikakoffert. Nå betraktes han som en av de viktigste forfatterne i portugisisk historie. Ikke minst på grunn av Uroens bok, som ble utvalgt som ett av litteraturhistoriens 100 viktigste verker da den i 2002 fikk plass i Verdensbiblioteket.

 

Kunde nummer 1: Kenneth Pettersen – forfatter på Det stille forlaget – tjuvstartet og sikret seg Pessoa-bok allerede under oppriggingen i går.

 

Skårderud og Espedal kommer

Uroens bok er tillagt Bernardo Soares, en skikkelse som ligger tett opptil Pessoa selv – et ubotelig ensomt og hypersensitivt menneske som forteller sin «selvbiografi uten hendelser» og sin «historie uten liv». Uroens bok kretser om jeg-ets oppløsning, livsledens innerste vesen, drømmens natur og den moderne tids splintrede univers. Forlaget beskriver den som tragisk, komisk, poetisk og stillferdig provoserende.

 

 

Til Uroens bokhandel mandag: Finn Skårderud og Tomas Espedal. (Foto: Morten Brun / Dag Knudsen)

 

Mandag kveld blir det markering i Uroens bokhandel. Da skal Christian Kjelstrup ha en samtale med psykiater og forfatter Finn Skårderud, som egnet et kapittel i sin boksuksess Uro til nettopp Uroens bok.  Pessoa-entusiast Tomas Espedal har tatt turen over fjellene for å snakke om sitt forhold til forfatteren. Uroens bok-oversetter Christian Rugstad kommer også. Den portugisiske ambassaden har raust stilt opp og sponset med vin. Og hvis det er en fado-sanger der ute, er det bare å kontakte Christian Kjelstrup.

 

  

Dagen før dagen i Uroens bokhandel i Thereses gate.

 

For de som ønsker å utforske Pessoas forfatterskap, er flere av hans bøker utgitt hos Solum. Så sent som i 2013 kom også Fernando Pessoa: Alberto Caeiros poesi på Flamme Forlag, gjendiktet av Øystein Vidnes.

I en verden som ellers består av mange valg, gjør Christian Kjelstrup det lett for kunden. De 20 kvadratmeterne i Thereses gate er fylt med bokbunker og pappesker med noen hundre eksemplarer. Men det er kun Pessoas Uroens bok så langt øyet kan skue.

– Du var aldri fristet til å ta med ytterligere noen personlige favoritter, når du først var i gang?

– Nei, jeg synes det var best å rendyrke ideen. Men det kan godt hende at jeg blir fristet til å selge et og annet under disk, sier Christian Kjelstrup lattermildt.