Bragepris til Seierstad

Åsne Seierstad (Foto: Sturlason / Kagge)

- En smertefull, men høyst viktig bok om en families oppløsning, sier Kristin Danielsen, sjef for Kulturrådet, om Åsne Seierstads "Tø søstre"

Brageprisen har siden 1992 blitt delt ut i fire kategorier, samt en hederspris, og har som formål å hedre ny, norsk litteratur. I kveld er forlag, forfattere og andre tilknyttet bokbransjen samlet på Dansens hus i Oslo for å overvære utdelingen av Brageprisen for 2016. 

 

Tegneserie tok Brageprisen

– Det er en stor ære, sier prisvinneren selv fra scenen, – Nå har jeg fått helt blackout og husker ikke den opprinnelige talen min.

Det var Anders Kvammen og hans Ungdomsskolen (No Comprendo Press) som vant i kategorien Barne- og ungdomslitteratur. Kvammen er født i 1985, og er fra Oslo. Han skapte seg først et navn på Internett, og har publisert flere dagbokserien på sin egen nettside. Ungdomsskolen er hans debutbok.

 

ungdomsskolen

 

–  Anders Kvammen debuterer med en ungdomsskildring av de sjeldne. Den er satt til tidlig nittitall, men føles tidløs, troverdig og gjenkjennelig. Med enkle virkemidler formidler Kvammen et vell av følelser. Landskap og skyggebruk henger sammen med sinnsstemningene og hendelsene. Det blir aldri overforklarende, bare sårt, ømt, hjerteskjærende og sant. Godt sett, godt fortalt og godt formidlet, sier juryen i sin begrunnelse.

 

13_selvportrett

 

– Årets vinner gjør det med empati og skjønnet – hvem skulle tro at det finnes så mye skjønnhet i sort og hvitt, sier Kristin Danielsen, sjef for Kulturrådet.

 

– Et gjennomarbeidet verk

Det er serien Fest og feiring (Cappelen Damm) som vinner årets åpen klasse, som var dedikert til sakprosa for barn og unge.

– Dette er en stor ære, sier Gudny Ingebjørg Hagen, og gir sin illustratørkollega, Malgorzata Piotrowska, ros for autentiske illustrasjoner fra autentiske liv.

Fest og feiring. Fest og feiring består av fem bøker som viser hvordan en sentral høytid fra verdensreligionene kristendom, jødedom, islam, buddhisme og hinduisme, feires av dagens småbarnsfamilier i Norge.

 

bragegoddivali

 

– Fest og feiring er et stort og gjennomarbeidet verk som løfter fram rikdommen i det kulturelle mangfoldet. De enkle historiene som faktastoffet er vevet inn i, er nøkterne, men inneholder også spenningsmomenter som er ypperlig tilpasset til de eldste barnehagebarna og de yngste skolebarna. Illustratør Piotrowska har utfoldet seg med varme farger, glade streker og komposisjoner som gjør at leseren stadig oppdager noe nytt, heter det i juryens begrunnelse

 

Åsnes revansj

Seierstad stikker av med den gjeve Brageprisen innen sakprosasjangeren, med To søstre (Kagge).

– Boken har vært en lang reise. Min redaktør Aslak Nore sa etter de første kapitlene at det var det mest spennende han hadde lest siden greven av Monte Cristo rømte, fortalte prisvinneren selv

 

to-sostre

 

– Det er forteljande journalistikk på sitt beste når historia om enkeltmennesket utvidar vår forståing for komplekse samfunnsfenomen, og metodiske og etiske refleksjonar får rom, her i eit etterord. Seierstad lukkast stort i å dokumentere framveksten av radikaliserte miljø i Noreg, og korleis krigen for Den Islamske Staten riv familien i Bærum, og landet Syria, i stykkje, står det i juryens begrunnelse.

Seierstad var også nominert til Brageprisen i 2002, men tapte for Ivo de Figueiredos Fri mann. I år er det derimot omvendt.

– En smertefull, men høyst viktig bok om en families oppløsning, sier Kristin Danielsen om To søstre. 

 

Skjønn til Isakstuen

– Og nå over til sjangeren for de som ikke gidder å gjøre research, sa konferansier Tore Sagen, og beveget seg over til kategorien for skjønnlitteratur.

Her var det Monica Isakstuen og Vær snill med dyrene (Tiden) som vant.

– Tusen, tusen takk, sa prisvinneren selv, og benyttet sjansen til å takke familien, også barnas avbrudd.

 

værsnillmeddyrene

 

– En finskåren, overraskende og undrende prosa, sa Danielsen

Monica Isakstuen debuterte i 2009 med romanen Avstand, og i 2014 utga hun den kritikerroste romanen Om igjen. Hun har også utgitt to diktsamlinger. Denne høsten utga hun sin tredje roman, Vær snill med dyrene, som handler om en liten familie på tre som er i oppløsning. I juryens begrunnelse heter det:

– Med en språklig utforskning som nærmer seg punktromanen, får vi innblikk i et rikholdig spill av sinnsstemninger og erfaringer som ofte strider mot både forventning og fornuft. Ved hjelp av ironi og en språklig formidlet sviktende logikk utvider hun vår forståelse av hvordan en slik oppsplittende situasjon kan erfares.

 

Årets vinnere:

 

Skjønnlitteratur:

Kyrre Andreassen: For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges (Gyldendal)

Monica Isakstuen: Vær snill med dyrene (Tiden)

Anne Helene Guddal: Døden og andre tiggere (Kolon)

Nils Chr. Moe-Repstad: Wunderkammer – 27 kataloger (Flamme)

 

Sakprosa:

Ivo de Figueiredo: En fremmed ved mitt bord (Aschehoug)

Bjarne Riiser Gundersen: Da postmodernismen kom til Norge (Flamme)

Åsne Seierstad: To søstre (Kagge)

Svein Atle Skålevåg: Utilregnelighet. En historie om rett og medisin (Pax)

 

Barn og unge:

Ida Jackson: Danielle (Aschehoug)

Anders N. Kvammen: Ungdomsskolen (No Comprendo Press)

Ruth Lillegraven: Eg er eg er eg er (Samlaget)

Heidi Sævareid: Slagside (Gyldendal)

 

Åpen klasse – sakprosa for barn og unge:

Bjørn Arild Ersland og Per Dybvig (ill.): Hvor gammel blir en tiger?  En bok om katten Pi og hvorfor ikke alle lever like lenge. (Cappelen Damm)

Gudny Ingebjørg Hagen og Malgorzata Piotrowska (ill.): Fest og feiring (Cappelen Damm)

Åshild Skadberg: Dyr. Helt vilt – og temmelig tamt (Cappelen Damm)

Steffen R.M. Sørum, Eldrid Johansen og Ingrid dos Santos (ill.): Skriv genialt! (Aschehoug)

 

Hedersprisen gikk til Elisabeth Aasen, for hennes arbeid med å fremheve kvinnene i litteraturen.

 

Saken oppdateres