Bokhandlerne holder stand

Det svenske boksalget droppet over 5 prosent i årets første åtte måneder, men de fysiske bokhandlerne holder omsetningen oppe.

Mens nettbokhandlerne hadde en omsetningsnedgang på 4,3 prosent, økte de fysiske bokhandlerne omsetningen med 0,2 prosent. Barne- og ungdomsbøker selger stadig bedre.

Når svensk bokbransje for første gang kan presentere en samlet salgsstatistikk, er det dystre sifre som legges frem, melder Svensk Bokhandel. Boksalget minker, både i kroner og i antall solgte eksemplarer. Bokomsetningen totalt minker 5,4 prosent, mens antall solgte eksemplarer er ned 6,8 prosent. Statistikken omfatter cirka to tredjedeler av den svenske omsetningen av allmennlitteratur.

 

Bokklubb-kollaps

Det er gruppen «Øvrige salgskanaler», hvor bokklubbene og dagligvarehandelen inngår, som får den største smellen: minus 21,3 prosent. Kun Coop er med av dagligvarekjedene, hvilket gjør at kategorien domineres av bokklubbene. Dermed virker bildet for de svenske bokklubbene svært dystert.

 

Tøft på nett

Salgsnedgangen hos nettbokhandlerne blir også godt synlig i statistikken, i og med at nettbokhandlernes markedsandel er langt høyere i Sverige enn i Norge. Adlibris, Cdon, Bokia.se og Bokus, har levert tall til undersøkelsen. Sistnevnte melder om «en betydelig økning». Dette indikerer at den største aktøren, Adlibris, fortsatt har det tøft, i følge Svensk Bokhandel.

 

Bokhandlerne holder stand

De fysiske bokhandlerne holder altså fortet, med sin ørlille omsetningsøkning. Maria Hamrefors, adm. dir. i Akademibokhandeln, bekrefter dette bildet:

–Markedet går ned, men vil holder stand.

Av årets første åtte måneder, var det kun juni som kunne vise til positiv salgsutvikling i forhold til fjoråret.

 

svensk bok

Fysisk i pluss: Akademibokhandeln.

 

Ung økning

Blant sjangerne er det barne- og ungdomsbøkene som beveger seg mest positivt, med en økning på 8,2 prosent. Det merkes også i Akademibokhandeln:

–Vi har en sterk salgsøkning av barnebøker. Det er vel en trend i samfunnet at vi har fått øynene opp for barns og unges lesning. Det er viktig å hjelpe dem å finne frem blant alle utgivelsene, sier Hamrefors til Svensk Bokhandel.

Kokebøker (-14 prosent) og skjønnlitteratur (-13 prosent) er de sjangerne som faller mest.

 

E-bok i minus

E-bøker opplever en oppsiktsvekkende nedgang på hele 19,2 prosent i årets åtte første måneder, mens den digitale lydboken dropper 21,2 prosent. Her er det imidlertid en stor usikkerhetsfaktor i statistikken: Aktører som Apple, Google og Storytel er ikke med i materialet, og svenske forlag oppgir at de selger stadig fler av sine digitale bøker gjennom nettopp disse kanalene.

Den nye bokstatistikken, utarbeidet av Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen i Sverige, måler også regionale bevegelser: Boksalget minket mest i Nord-Sverige (-8,6 prosent) og minst i Stockholm (-3,6 prosent).