Berg ble Årets bibliotek

Bittelille Berg folkebibliotek danket ut alle andre kandidater da Norsk Bibliotekforening i dag kåret Årets bibliotek 2015.

Berg folkebibliotek ligger utenfor Senja, og ”ho Brita på biblioteket” tar i bruk kreative metoder for å utnytte ressursene. I dag ble hun belønnet med prisen for Årets bibliotek 2015.

I en kommune med 900 innbyggere og 23 morsmål lager biblioteket kulturmøter der oldemor fra Mefjordvær hjelper eritreiske ungjenter å strikke votter, og matlagningskurs der alle lærer av alle.

– Integrering handler om å møtes og bli kjent med hverandre. Å være med og forme samfunnet man er en del av, er en grunnpilar i demokratiet. På yttersiden av Senja hviler denne pilaren på et bunnsolid grunnfjell, nemlig folkebiblioteket, sier Mariann Schjeide, leder i Norsk Bibliotekforening.

 

Veldig ulike kandidater

Juryen nominerte tre veldig ulike kandidater til Årets bibliotek 2015: Berg folkebibliotek, Bergen Offentlige Bibliotek og Realfagsbiblioteket ved Universitetet i Oslo. Alle tre ville vært verdige vinnere, og utmerker seg på hvert sitt område.

Prisen deles ut av Norsk Bibliotekforening for å synliggjøre alt det viktige som foregår på bibliotek rundt om i landet. Norsk Bibliotekforening er en interesseorganisasjon for bibliotek og bibliotekets brukere.

Juryen for Årets bibliotek 2015 har bestått av, Mariann Schjeide (leder, Norsk Bibliotekforening), Evy Sisilie Bergum (biblioteksjef Molde, fjorårets vinner), Kristin Vinje (stortingspolitiker, Høyre), Martine Aurdal (journalist, Dagbladet) og Knut Aastad Bråten (redaktør, Syn og segn).

 

«Gjenopplivar dugnadsanden»

Her er juryens begrunnelse i sin helhet: «Gjennom strategisk og kreativ ressursutnytting er Berg folkebibliotek eit ideal for alle bibliotek som stadig må argumentere for sine budsjett. På ein stillingsprosent som burde vore mykje høgare, klarar ”ho Brita” å involvere innbyggjarane slik at ressursane vert utnytta. Kokekunnskapar og handarbeidsteknikkar utvekslast i kulturmøte mellom norskfødde, arbeidsinnvandrarar og flyktningar. I eit samarbeidsprosjekt om biblioteket som sosial arena trekker samlingane 100-150 menneske kvar gong – i ein kommune med 900 innbyggjarar! Med kreativ innstilling fiksast oppussing på dugnad, og innvandrarar får med seg pengar for å kjøpe med barnebøker frå heimlandet. Ungdomsskoleelevar får opplæring og ”tilsettast” for å drive bibliotek og hjelpe yngre elever. Og erfaringane deler biblioteksjefen i vertskapskommunesamarbeidet i Troms, som integrerer biblioteket i et bibliotekfaglig fellesskap og faglig nettverk. Dei fleste bibliotek i Noreg er små, og folkebiblioteket i Berg gjenopplivar den gamle dugnadsanden som alltid har vore livsnødvendig i fiskevær og bygdesamfunn. Å vere med å forme samfunnet ein er del av, er ein grunnpilar for demokratiet. På yttersida av Senja kviler denne pilaren på eit botnsolid grunnfjell: folkebiblioteket!»